# 06 30 07 76 44 info@egelopvangcaspar.nl

Gebruik geen gif tegen slakken, mollen, muizen, mieren, onkruid e.d. Egels, vogels en andere dieren sterven een onbedoelde maar wel akelige dood als ze zulk gif binnen krijgen. Egels eten bijvoorbeeld slakken die dit gif gegeten hebben.

Tegen een steile rand van vijver of sloot kunnen egels, jonge watervogels en padden niet opklimmen en dus verdrinken ze jammerlijk. Leg een schuin loopplankje in de vijver of zorg voor een lichte helling bijvoorbeeld met keien of kippengaas, zodat ze er uit kunnen kruipen.

Een platte bak met water kan vooral in tijd van grote droogte heel hard nodig zijn.

Vuilniszakken bevatten vaak lekkernijen. Egels bijten er een gat in en klimmen zo in de zak. Zo kunnen ze per vergissing wel eens meegegeven worden aan de vuilnisman.

Glasscherven, potten, blikken en spijkers rond laten slingeren, kan dodelijk zijn voor egels.

Nog gevaarlijker zijn netten om fruit mee te beschermen: egels komen hierin vast te zitten en gaan vervolgens dood van de honger. Laat de netten tot 30 cm boven de grond hangen.

Egels slapen en nestelen graag in compost- en bladerhopen. Wees voorzichtig met het verwijderen of bewerken van deze hopen. Voel eerst voorzichtig met de hand of er iets in huist.

Zorg dat er een opening onder in de schutting is waardoor egels van de ene naar de andere tuinen kunnen lopen. Door alle hermetisch afgesloten tuinen zijn al heel wat leefgebieden van egels verdwenen.

Sluit keldergaten/putten af zodat egels er niet in kunnen vallen of leg er een plankje in zodat ze er zelf weer uit kunnen klimmen.

Maak borders niet winterklaar. Egels kunnen een nest maken onder takken en bladeren.

Geef geen melk aan egels. Ze raken aan de diarree en kunnen van uitdroging sterven.
Geef liever kattenvoer of wat brood met pindakaas en een bakje water.